Blog: Nicolaas en de Oekraïne

Gepubliceerd op 24 februari 2024 om 12:32

Sint Nicolaas is de patroonheilige van de Krim, de Oekraïne en Rusland. De geschiedenis van Sint Nicolaas in Oekraïne gaat terug tot de 10e en 11e eeuw. In kerken worden zijn iconen prominent geplaatst op de iconostasemuren, meestal naast Jezus, de Moeder Gods, of de patroonheilige van de kerk. Het betreft een soort van houten afscheiding tussen het schip en het priesterkoor.

 

Het is op de Krim dat de toekomstige founding father van  het huidige Rusland, Vladimir I, werd gedoopt. Hij trouwde met een byzantijnse prinses, de zus van de Byzantijnse keizer Basilius I. Het was een vereiste van hem, om de keizer te helpen tegen zijn vijanden. Vladimir liet zich dopen volgens de Byzantijnse ritus en het huwelijk werd ingezegend. Al zijn edelen en onderdanen lieten zich eveneens dopen. Van een wilde heiden, aldus de Russische hagiografie, veranderde Vladimir in een devote christen. Hij liet kerken en kloosters bouwen. Vanuit Constantinopel kwam de verering mee voor de heilige Nicolaas. Diens verering verspreidde zich snel via de lange Russische rivieren die de belang.  Volgens een bron zou Vladimir zich in Kiev hebben laten dopen en werd hij daar ook gekroond. 

 

Sint Nicolaas ofwel Sinterklaas, Sviatyij Mykolai, bezoekt de Oekraïne op 19 december in de Orthodoxe Juliaanse kalender. De nacht wordt vaak "Magische Nacht" genoemd of gewoon Sinterklaasdag.
Het is een vrolijke dag met bezoekjes en arrensleetochten. Op scholen worden toneelstukjes opgevoerd met Sinterklaasverhalen en de heilige bezoekt plaatselijke kerken. Gekleed als een Byzantijnse bisschop, wordt de heilige vaak vergezeld door engelen. Hij ondervraagt kinderen over hun catechismus voordat hij cadeaus geeft. Sint-Nicolaasdag is de belangrijkste dag voor het geven van geschenken, hoewel geschenken ook steeds meer geassocieerd worden met eerste kerstdag. Tegenwoordig houden veel Oekraïense kerken Sinterklaasvieringen om kinderen te helpen begrijpen dat de heilige man Nicolaas lang voor de Kerstman kwam.
De geschenken die Sinterklaas in de nacht van 18 december onder het kussen of in de laarzen legt, bestaan meestal uit zoetigheden - ontbijtkoek, chocolade, snoepgoed, fruit, marshmallows - en speelgoed, spelletjes, boeken, een warme sjaal of handschoenen. Volwassenen kunnen ook een verrassing ontvangen in de ochtend van de 19e december.

 

Op deze dag, 24 februari, is het twee jaar geleden dat Rusland de Oekraïne inviel. 

Op deze tekening van Yuriy Zhuravel neemt Sint-Nicolaas de kinderen van de Oekraïne in bescherming tegen de Russische agressie.

De doop van Vladimir I, Radziwll Kronieken, 15de eeuw, anonieme kunstenaar.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.