Blog: U allen een mooie adventstijd toegewenst.

Gepubliceerd op 3 december 2023 om 15:38

“Vol verwachting klopt ons hart”. Het is een van de bekende St Nicolaasliederen, die we jaarlijks weer horen en zelf ook meezingen. Mooi is het woord verwachten, dat zoveel wilt zeggen ‘uitzien naar’. Er staat iets te gebeuren.

In deze tijd kijken we uit naar de komst van de Goedheiligman per stoomboot. We tellen de dagen af tot pakjesavond, 5 december. Of de eigenlijke dag zelf, de sterfdag ofwel hemelse verjaardag van St. Nicolaas op 6 december.

Onze bisschop is een adventsheilige. De advent is ook een tijd van uitzien naar, uitkijken naar. Voor christenen is dit een bezinningstijd als voorbereiding op het jaarlijkse geboortefeest van Christus, Gods zoon. Advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent.

Omdat het een spannende tijd voor kinderen was, bedacht de Duitse theoloog Johann Hinrich Wichern de voorloper van de adventskrans. Volgens de overlevering bleven kinderen hem maar vragen wanneer het eindelijk Kerstmis zou zijn. Om het hen gemakkelijker te maken, maakte hij in 1839 een soort kerstkalender. Hij nam een wagenwiel en plaatste daarop zoveel kaarsen als er dagen waren. Het zou later ook ter inspiratie dienen van de bekende adventskalender, met 24 luikjes met chocolaatjes erin.

Ik wens u allen een mooie tijd, op weg naar het feest van het Licht, in deze dagen waar het zo koud en gauw donker wordt. Ook in je eigen hart door gemis van liefde of een dierbare.